Innoveren
Project

Programma Vernieuwend Werken in de Zorg

Artikelafbeelding

Beschrijving / doel

Benut de aanwezige kennis en ervaring van zorgmedewerkers om de zorg slimmer te organiseren. Het bewezen effectieve programma 'Vernieuwend Werken in de Zorg' geeft ruimte aan het vakmanschap van zorgprofessionals en hun leidinggevenden.

Met behulp van design thinking bedenken deelnemers oplossingen voor een concreet vraagstuk binnen hun team. Zorgprofessionals leren nieuwe vaardigheden en werken aan hun innovatiekracht en persoonlijke ontwikkeling.

Het programma duurt vier maanden met een gezamenlijke kick-off en afsluitende bijeenkomst en afzonderlijke werksessies voor zorgprofessionals en leidinggevenden.

Doel is om vernieuwende ideeën voor zorg en welzijn een kickstart te geven en samen de zorg verder te ontwikkelen!

Resultaten

Vernieuwend Werken in de Zorg is een initiatief van Reinaerde en de Sociale Innovatie Academie. Werkgeversorganisaties Utrechtzorg en deRotterdamseZorg hebben het programma in 2022 en 2023 met succes verzorgd voor de aangesloten organisaties. Transvorm organiseerde in 2023 het rogramma in Brabant. Er namen zestien zorgprofessionals met hun leidinggevenden vanuit elf aangesloten organisaties deel.

  • Het programma vergroot de veranderkracht en het innovatievermogen.
  • Ambassadeurs inspireren andere collega’s.
  • Het idee of project heeft direct resultaat binnen de eigen organisatie.
  • Deelname stimuleert energie en werkplezier en heeft een positief effect op het binden en boeien van medewerkers.
  • Het ministerie van VWS heeft Vernieuwend Werken in Zorg benoemd tot Koploper van het Actie Leer Netwerk.
  • Het biedt de mogelijkheid om elkaar als netwerk op te blijven zoeken. Samenwerken aan innovatie en veranderkracht zijn daarbij relevante uitgangspunten.

Vooruitblik

In dit programma werken Brabantse zorg- en welzijnsinstellingen aan sociale innovatie, vernieuwing en een toekomstbestendige regio. Zorgprofessionals ontwikkelen een groei-mindset en nieuwe vaardigheden. Organisaties inspireren en leren van elkaar over slimme oplossingen om de zorg anders te organiseren.

In 2024 bieden we het programma opnieuw aan. Voor meer informatie en eventuele voorinschrijving kun je contact opnemen met Annie Louwers.

Projectgroep

  • Transvorm
  • Losdenkers (Nicoline Mulder en Jet van Hoek); coördinatie, organisatie en uitvoering programma

Verder lezen