Brabant
Project

Werk als waarde-methodiek

Artikelafbeelding
Terug naar Brabant

Beschrijving/doel

Het ‘werk als waarde’-model is ontwikkeld om zorgprofessionals duurzaam inzetbaar te houden en de kans op uitval en verloop te verkleinen. Met deze methodiek gaan leidinggevenden samen met zorgprofessionals op zoek naar de voor hen belangrijke werkwaarden. Vervolgens onderzoeken ze welke stappen ze gezamenlijk kunnen maken om die waarden daadwerkelijk te realiseren. Het model is gebaseerd op de capability-benadering.

Transvorm werkt binnen dit project samen met de Academische Werkplaats Arbeid en Gezondheid (AWAG) van Tranzo, het wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn van Tilburg University. Deze samenwerking is gericht op duurzame inzetbaarheid van zorgprofessionals.

Bijzonder aan dit project is dat het wetenschappelijk onderzoek direct in de praktijk kan worden gebracht met kennisontwikkeling en kennisuitwisseling in zorg en welzijn.

Resultaten

De eerste (kortetermijn)effecten van dit project zijn veelbelovend. De methode is getest binnen het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ).
Zorgprofessionals en hun leidinggevenden zagen bij het gebruik van de Werk als Waarde-methodiek de volgende resultaten:

  • Betere communicatie binnen teams
  • Betere samenwerking onderling
  • Medewerkers voelen zich gezien en gehoord
  • Medewerkers zijn met meer plezier aan het werk

Naar de langetermijneffecten van dit project wordt nog onderzoek gedaan.

Vooruitblik

Momenteel is Transvorm samen met de Academische Werkplaats Arbeid en Gezondheid een toolbox voor hr-managers en leidinggevenden aan het ontwikkelen. Hierin geven we uitleg over wat de methodiek precies is en hoe je het zelf toe kan passen binnen je organisatie. De toolbox verschijnt naar verwachting in de zomer van 2023.

Ook komt er nog vervolgonderzoek naar de langetermijneffecten.

Verder lezen

werkalswaarde.nl
Duurzame inzetbaarheid met werk als waarde-gespreksmethodiek (pdf)
• Dollevoet, G., van der Klink, J. & Kooij, D. (2022) Een goede overeenkomst is het halve werk. Naar een duurzame werk- en inzetbaarheidsovereenkomst met behulp van het Capability Model. Tijdschrift voor HRM