Behouden

Terugblik themadag Leidinggeven in transitie. #hoedan?

Artikelafbeelding

We verwelkomden ruim 90 leidinggevenden uit zorg en welzijn op 5 oktober tijdens de themadag Leidinggeven in transitie. De deelnemers ontvingen inspirerende theorie en praktische handvatten om als leidinggevende stevig in je schoenen te staan en je team te motiveren en te begeleiden in een transitie.

Energieke en inspirerende aftrap

De dag werd op energieke wijze geopend door dagvoorzitter Steye van Dam. Een belangrijk element van leidinggeven volgens hem? Aandacht hebben voor de ander. Vervolgens hield keynotespreker Ymkje Leijstra een inspiratiesessie over transitiemanagement vanuit het gedachtegoed van ‘deep democracy’. Hierbij gaat het om de wijsheid van de minderheid. Bij transitieprocessen is het, volgens Ymkje, belangrijk om ook de naar de stem van de minderheid te luisteren. Op deze manier voorkom je een (steeds toenemende) tegenstroom en dubbele agenda's.

Workshops #hoedan?

Na de keynote was het tijd voor de workshops. Aan de hand van #hoedan?-vragen gingen de trainers aan de slag met onderwerpen op het gebied van leidinggeven in transitie

  • Jeannot van Mierlo van MOON HRM beantwoordde tijdens haar workshop de vraag ‘hoe geef je leiding aan ontwikkeling?’ Hierbij stond centraal dat medewerkers zelf eigenaar zijn van hun eigen ontwikkeling. Als leidinggevende faciliteer je je medewerkers hierbij.
  • Tijdens de theatrale sessie met Maurice van Dinther van WAFL gingen deelnemers aan de slag met de vraag ‘hoe neem je teamleden mee in veranderingen?’. Met inspirerende voorbeelden en amusante sketches gingen Maurice en acteur Sasja van Gorkum op een vlotte manier door de materie heen.
  • Onderzoekers Jeske van Beurden en Karina van de Voorde van Tilburg University namen de deelnemers mee in de theorie over de ‘line of sight'. In hoeverre is de strategie van de organisatie voor medewerkers duidelijk en weten zij met welke eigen activiteiten zij hieraan kunnen bijdragen?
  • Patricia Lapré, van Let's LIV, weet als geen ander hoe belangrijk zorgen voor jezelf is, om goed voor de ander te kunnen zorgen. Vanuit haar ervaring als leidinggevende in de gehandicaptenzorg deelde zij het belang om als leidinggevende teamleden te stimuleren leiderschap te tonen op het vlak van vitaliteit.

Plenaire afsluiting

Themadag leidinggeven in transitie #hoedan?

De dag werd afgesloten door dagvoorzitter Steye waarbij de deelnemers met elkaar deelden welke inzichten ze mee naar huis namen. Zo gaven deelnemers aan meer voor zichzelf te gaan zorgen tijdens hun dagelijkse werk.

Met een blik op het visuele verslag dat tekenaar Olivier Rijcken maakte, eindigde de dag. Oliviers wens voor de deelnemers was om de opgedane inzichten in hun eigen praktijk in te kunnen zetten en zo bij te dragen aan de verandering.