Zuidoost

Samen Slim: samenwerken vanuit nieuw perspectief

Artikelafbeelding

De personeelstekorten in zorg en welzijn vragen om slimme oplossingen en versnelling van de ambities van de RAAT Zuidoost-Brabant. Met Samen Slim kiezen zes zorgorganisaties en twee opleidingen in Zuidoost-Brabant voor een brede blik en een ander perspectief op de arbeidsmarkt. 

Archipel, Lunetzorg, SWZ, Sint Annaklooster, SGE, Vitalis, ROC Summa College en Fontys Hogescholen kijken over de grenzen van hun eigen organisatie heen voor nieuwe vormen van samenwerking met impact.

Met het project Samen Slim geeft de regio Zuidoost-Brabant een impuls aan de drie ontwikkellijnen van RAAT:

Samen slimmer ontwikkelen: Online leeromgeving

Openstelling van bestaande hybride leerplatforms in zorg en welzijn voor kleine en middelgrote organisaties en verbinding in één online leer- en ontwikkelomgeving. Het ontwikkelde leeraanbod komt op de website BrabantLeert en is op termijn toegankelijk voor studenten, werkenden en werkzoekenden.

Samen Slimmer aantrekken: Skillbased werven en opleiden

Ontwikkeling van het profiel voor de ‘nieuwe zorgmedewerker’, gebaseerd op skills. Welke vaardigheden en competenties heeft een zorgmedewerker nodig? Ontwikkeling van een methodiek om vacatures van de top 9 meest voorkomende beroepen in zorg en welzijn skill-based op te stellen. Verbinding van skill-based denken met de ontwikkeling van de hybride leeromgeving.

Samen slimmer organiseren: Gedeeld opleiden

Advies over de inschaling/functiewaardering van de nieuwe zorgmedewerker. Ontwikkeling van één organisatievorm voor gedeeld werkgeverschap in zorg en welzijn die breed opleidt, gecombineerd met een pilot met de ‘nieuwe zorgmedewerkers’.

Samen werken aan innovatie

De deelnemende organisaties zetten met Samen Slim in op een nieuwe vorm van werkgeverschap die past bij het breed opleiden en inzetten van medewerkers. Hierdoor krijgen werknemers meer doorgroeimogelijkheden en werkgevers behouden hun personeel. Transvorm is verantwoordelijk voor het projectmanagement. Het project wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van REACT-EU.