Behouden

De kracht van verbinding: inspiratiegids behoud

Artikelafbeelding

Samen werk maken van het behoud van zorgprofessionals: acties bepalen, leren van elkaar en versterken wat werkt. In het najaar van 2020 sloegen Avans, IZZ, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Transvorm de handen in elkaar: het begin van het Actieprogramma Behoud Zorgprofessionals.

Bij de kick-off in mei 2021 stonden er maar liefst 25 zorg- en welzijnsorganisaties én onderwijsinstellingen klaar om deel te nemen. Ieder zette in de eigen organisatie een actie in voor het behoud van zorgpersoneel en staafde dat met personele data. Dat leverde mooie resultaten, goede ideeën en nieuwe inzichten op. De nieuwe werkwijzen zijn geborgd in de organisaties en daarom is het tijd het actieprogramma af te sluiten.

Wat telt is verbinding

Dat doen we met de inspiratiegids ‘De kracht van verbinding.’ Verbinding is het sleutelwoord bij behoud: verbinding met cliënten en patiënten, het team, de leidinggevende én met de organisatie.

Inhoud inspiratiegids

In de inspiratiegids lees je over de opbrengsten van 2,5 jaar actieprogramma. Zorggroep Elde Maasduinen en Fontys presenteren hun ingezette actie, onderzoekster Natasja Rietveld vertelt hoe het proces ‘van startbekwaam naar vakbekwaam’ eruitziet en het leerteam Onboarding deelt tips. En we blikken vooruit naar nieuwe activiteiten gericht op onboarding, ontwikkelmogelijkheden en een goed organisatieklimaat. Behoud staat op de agenda en krijgt de aandacht die het verdient.

Dankjewel voor jullie deelname

Zonder de inzet van zorg- en welzijnsorganisaties en het onderwijs was het Actieprogramma Behoud Zorgprofessionals niet mogelijk geweest. Dankjewel voor jullie energie, nieuwsgierigheid en leergierigheid.

Lees de inspiratiegids