Brabant
Project

Continue professionele ontwikkeling van verpleegkundigen

Artikelafbeelding

Beschrijving/doel

Bij verpleegkundigen is er sprake van een te hoge uitstroom, zeker nu er een groeiende tekort aan verpleegkundigen is. Met het lectoraat ‘Continue professionele ontwikkeling van verpleegkundigen’ slaan Fontys Hogeschool, Avans Hogeschool en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) samen met BKV en Transvorm de handen ineen. Zij onderzoeken hoe het werken in Zorg Innovatie Centra (ZIC’s) bijdraagt aan de continue professionele ontwikkeling van verpleegkundigen en wat dit oplevert in termen van bevlogenheid, werkplezier en behoud van verpleegkundigen.

Verpleegkundigen willen waarde toevoegen aan de kwaliteit van patiëntenzorg. Ook met het oog op behoud is het daarom noodzakelijk dat verpleegkundigen zich kunnen blijven ontwikkelen. Het lectoraat doet in de periode van 2022 – 2026 onderzoek naar het aanbieden van ontwikkelmogelijkheden, specifiek gekoppeld aan de ZIC’s.

Hier lees je meer over het onderzoekstraject.

Resultaten

Dit traject loopt van 1 juni 2022 tot 1 juni 2026. 12 mei 2023 is Annemarie de Vos geïnstalleerd als lector en heeft zij haar lectorale rede uitgesproken. Met een kennisteam van vijf andere onderzoekers gaat ze aan de slag.

Lees hier de lectorale rede. Of kijk hier de lectorale rede terug.

Vooruitblik

Het onderzoek is in het voorjaar 2023 opgestart en zal de komende jaren worden uitgevoerd.

Projectgroep

  • Fontys
  • Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis
  • Avans Hogeschool
  • BKV
  • Transvorm