Innoveren
Kennis

Stimuleer digitale vaardigheden

Artikelafbeelding

De zorg van nu heeft digivaardige zorgprofessionals nodig. Net zoals allerlei zaken in ons persoonlijke leven en in de maatschappij, digitaliseert de zorg ook. Daarom moeten digitale vaardigheden onderdeel worden van het competentieprofiel van iedere medewerker.

Van het sturen van een agendaverzoek, het maken van een veilig wachtwoord en uren inzien in de roosterapp, tot beeldbellen met een cliënt, slim inzetten van alarmen op een smartphone en het rapporteren in het EPD. We gebruiken in ons dagelijks werk allerlei digitale toepassingen. Maar hoe comfortabel ben jij of zijn je medewerkers met digitale tools? Een op de tien professionals in de gehandicaptenzorg weinig of geen digitale vaardigheden (in de VVT zelfs twee van de tien). Dat vraagt digitaal leiderschap van het management.

Uit onderzoek blijkt dat managers een belangrijke rol hebben in het vergroten van de vaardigheden en het stimuleren van het gebruik van digitale toepassingen. Op elk functieniveau en elke leeftijd zijn er mensen die een stap vooruit kunnen zetten. De filosofie is dan ook: “Van begeleider tot bestuurder, met zijn allen aan de slag!”.

Digitale vaardigheden zijn niet alleen van belang voor dagelijkse werkzaamheden. Veel innovaties die het werk leuker en makkelijker kunnen maken in de zorg, kunnen alleen worden toegepast wanneer medewerkers voldoende digivaardig zijn.

Meer weten?

Aan de slag met digitale vaardigheden? De landelijke website Digivaardig in de Zorg biedt materiaal en activiteiten om als organisatie (in verschillende branches) aan de slag te gaan. Heb je nog vragen? Neem contact op met Marlous van Os.