Behouden
Project

Actieprogramma Behoud Zorg­professionals

Artikelafbeelding

In het Actieprogramma Behoud Zorgprofessionals bundelden 25 Brabantse zorg- en welzijnsorganisaties en het onderwijs hun krachten om de uitstroom van zorgmedewerkers tegen te gaan.  

Iedere deelnemer zette in de eigen organisatie een actie in rond onboarding, loopbaanmogelijkheden of het organisatieklimaat.

Dit alles om blijvend 'meer handen aan het bed’ te realiseren. Dat leverde mooie resultaten, goede ideeën en nieuwe inzichten op. In december 2023 rondden we het actieprogramma af.

Het actieprogramma was een initiatief van Transvorm, Avans Hogeschool, ledencollectief IZZ en Regioteam Werken in de Zorg van het ministerie van VWS.

Lees de inspiratiegids Behoud

Benieuwd naar de opbrengsten van het Actieprogramma Behoud Zorgprofessionals? Lees de inspiratiegids De kracht van verbinding.

Meer over het actieprogramma

De acties van de deelnemende organisaties en het onderwijs richtten zich op drie succesfactoren voor het behoud van zorgmedewerkers:

  1. Onboarding. Een goede stage- en inwerkperiode voor zowel studenten als nieuwe werknemers, een warme overdracht tussen onderwijs en praktijk.
  2. Ontwikkelmogelijkheden. Loopbaan – en specialisatiemogelijkheden en een balans in bevoegdheden en verantwoordelijkheden.
  3. Organisatieklimaat. Met onder andere aandacht voor een goede werksfeer en samenwerking binnen teams, met voldoende communicatie en contact tussen werknemers en leidinggevenden en aandacht voor werknemers.

De onderzoeksresultaten (onder meer bij deelnemende organisaties en initiatiefnemers) volgden we gedurende het actieprogramma en we deden zelf nieuw onderzoek om inzicht te krijgen in de omvang en redenen van vertrek.

Actuele arbeidsmarktcijfers

Actuele data over behoud en mobiliteit van zorgprofessionals vind je hier: