Behouden
Project

Actieprogramma Behoud Zorg­professionals

Artikelafbeelding

Het Actieprogramma Behoud zet zich in voor het behoud van zorgprofessionals. In een Brabantbreed en sectorbreed lerend netwerk helpen we deelnemers hun lopende acties te optimaliseren en elkaar te inspireren.

Begin 2021 hebben 25 zorgorganisaties vanuit de verschillende werkvelden en het onderwijs in Noord-Brabant de handen ineengeslagen om samen werk te maken van het behoud van zorgprofessionals.

Elke deelnemer aan het actieprogramma zet in de eigen organisatie een actie in voor het behoud van zorgpersoneel. We meten daarnaast de personele ontwikkelingen via in- en uitstroomdata. In een Brabantbreed en sectorbreed lerend netwerk helpen we deelnemers hun lopende acties te optimaliseren en elkaar te inspireren. Dit alles moet resulteren in blijvend 'meer handjes aan het bed’.

Overzicht van alle acties

Benieuwd naar de individuele acties van deelnemers? Download dan de visual met alle acties voor het behoud van zorgprofessionals.

Wat vraagt deelname van de organisaties?

 • Een gerichte actie voor behoud kiezen, ontwikkelen en inzetten
 • Deelnemen aan leerteambijeenkomsten en leernetwerkbijeenkomsten
 • Deelname aan webinars, presentaties, een community en expeditie
 • Bijdragen aan de monitoring en evaluatie, door data aan te leveren en/of
 • Inzicht daarin mogelijk te maken.
 • En natuurlijk: de actie uitvoeren en steeds een beetje beter maken

Wat krijgen deelnemende organisaties ervoor terug?

 • Inzicht in de impact van acties
 • Een groeiend lerend netwerk in Noord-Brabant
 • Toegang tot vernieuwende kennis en inspiratie
 • Een podium in onderzoekspublicaties en goede voorbeelden
 • Toegang tot landelijke en regionale projecten
 • Uiteindelijk een lagere uitstroom van zorgpersoneel

Onderzoeken

Het Actieprogramma Behoud Zorgprofessionals is een initiatief van: Transvorm, Avans Hogeschool, ledencollectief IZZ en Regioteam Werken in de Zorg van het ministerie van VWS. De eerste drie voerden voorafgaand aan het actieprogramma onderzoek uit naar oorzaken van uitstroom.

In de loop van het actieprogramma volgen we recente onderzoeksresultaten (onder meer bij deelnemende organisaties en initiatiefnemers), genereren we zelf nieuw onderzoek en sturen acties hierop bij. Recente onderzoeksresultaten en publicaties vind je hier.

Succesfactoren behoud

De acties van deelnemers richten zich op drie succesfactoren voor het behoud van zorgmedewerkers:

 1. Onboarding. Een goede stage- en inwerkperiode voor zowel studenten, als nieuwe werknemers een warme overdracht tussen onderwijs en praktijk.
 2. Ontwikkelmogelijkheden. Zoals loopbaan – en specialisatiemogelijkheden en een balans in bevoegd- en verantwoordelijkheden.
 3. Organisatieklimaat. Met onder andere aandacht voor een goede werksfeer en samenwerking binnen teams, met voldoende communicatie en contact tussen werknemers en leidinggevenden en aandacht voor werknemers.

Deze succesfactoren kwamen naar voren op basis van onderzoeken door de initiatiefnemers vooraf. Een uitgebreidere uiteenzetting en een schematische weergave van deze onderzoeksresultaten naar verschillende subgroepen vind je hier.