Behouden
Brabant

Zorgteams gezocht voor Blijf aan Z

Artikelafbeelding

In het project ‘Blijf aan Z, gezond en wel in de zorg’ werken Transvorm en partners samen aan het project ‘Blijf aan Z’. Het project onderzoekt de voorspellers voor het vertrek van zorgmedewerkers én wat een zorgorganisatie daar tegen kan doen. 

Voor het behoud van zorgprofessionals moet bekend zijn waarom ze uitstromen. Het project ‘Blijf aan Z’ onderzoekt de voorspellers voor vertrek van zorgmedewerkers én wat een zorgorganisatie daar tegen kan doen, zoals ontwikkeling van veerkracht, een andere leiderschapsstijl of innovatieve organisatie. Met de voorspellers maken we een dashboard, waarmee organisaties in zorg en welzijn zicht krijgen op hoeveel werknemers aan vertrekken denken.

Deelnemen aan Team Champions

Het project behelst twee interventies die het behoud van zorgprofessionals in zorgteams kunnen verhogen. Voor de methode “Team Champions” zoeken we zorgteams die willen deelnemen. Eén of twee teamleden van het zorgteam volgen een driedaagse opleiding en krijgen begeleiding bij het werken aan de veerkracht van het eigen team en ieder teamlid. Het doel is om die veerkracht te versterken en zo een positief effect te hebben op het behoud van collega's.

Zorgteams uit de directe zorg kunnen gratis deelnemen.

Wanneer en waar?

Het project vindt plaats van najaar 2021 tot en met september 2022. De kick-off en driedaagse opleiding zijn in januari 2022. Het werk bestaat uit maandelijkse besprekingen en het invullen van vragenlijsten die input voor het digitale dashboard opleveren. Voor het hele team en de organisatie is er een digitale focusgroep van twee uur gepland. In september 2022 vinden afronding en feedback plaats. Opleiding en besprekingen zijn in Wilrijk (B) of online wanneer fysieke bijeenkomsten niet mogelijk zijn.

Samenwerking

In het project ‘Blijf aan Z, gezond en wel in de zorg’ werken Transvorm en andere Vlaamse en Nederlandse partners samen met het Gouverneur Kinsbergencentrum, een Belgisch kennis- en expertisecentrum voor de zorgeconomie. De methodiek en een dashboard als meetinstrument voor behoud zijn ontwikkeld door kennispartners Universiteit Antwerpen, Fontys Hogescholen en Thomas More.