Behouden

Uitstroomonderzoek 2022: inzicht in uitstroom

Artikelafbeelding

Waar gaan uitstromende zorg- en welzijnsmedewerkers heen? En waarom hebben zij de organisatie verlaten? Om als organisatie beter in te kunnen zetten op behoud van personeel, zijn dit belangrijke inzichten. Het uitstroomonderzoek van 2022 met verdiepende thema’s helpt je om dit inzicht te verkrijgen.

Terug naar Nieuws

Sinds juni 2019 is Transvorm, samen met andere regionale samenwerkingsverbanden in de sector zorg en welzijn, gestart met een landelijk uitstroomonderzoek. In 2022 deden landelijk meer dan 300 zorg- en welzijnsorganisaties mee aan het uitstroomonderzoek. In de provincie Brabant waren dat er meer dan 30. Bij uitdiensttreding ontvangen medewerkers van deelnemende organisaties een uitnodiging om de enquête van het uitstroomonderzoek in te vullen.

Opvallend

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat:

  • ruim 80% van het vertrekkend personeel blijft behouden voor de sector. Hiervan blijft ongeveer de helft in dezelfde branche werken, en de andere helft gaat werken in een andere branche binnen zorg en welzijn.
  • 36% van de respondenten korter dan 2 jaar in dienst was bij hun werkgever toen ze vertrokken.
  • vooral jonge zorg- en welzijnsmedewerkers hun huidige werkgever verlieten. 45% van de respondenten was jonger dan 35 jaar.

Benieuwd naar de rest van het onderzoek? Lees de hele publicatie en verdiepende thema's hier.

Uitstroom voorkomen

Ben je aangesloten bij Transvorm en neem je deel aan kennisdomein 2: loopbaan? Dan kun je je ook aanmelden voor het landelijk uitstroomonderzoek Zorg en Welzijn. Hoe meer je leert over de vertrekredenen en bestemmingen van je personeel, hoe beter je er concrete acties aan kan koppelen om ongewenste uitstroom in de toekomst te voorkomen. Zo krijg je meer grip op je personeelsverloop. Meer informatie? Klik hier.