Behouden
Zuidoost

Talent4Health werkt aan behoud

Artikelafbeelding

Uit onderzoeken van Transvorm, Avans en IZZ blijkt dat 55% van de vertrekkende jonge zorgverleners (onder de 35 jaar) minder dan 2 jaar in dienst was voor hun vertrek. De belangrijkste vertrekredenen zijn het ontbreken van loopbaanperspectief en van uitdaging in het werk. 

Terug naar Nieuws

Het verschil tussen stage en een baan is groot, de verantwoordelijkheid ook en eenmaal aan het werk hebben jonge medewerkers meestal weinig gezien van andere werkvelden. Werk aan de winkel voor werkgevers dus. Het project Talent4Health in Zuidoost-Brabant zoekt de verdieping en verbreding.

Een traineeship bij vier organisaties

Talent4Health is een tweejarig traineeship voor hbo-verpleegkundigen die net zijn afgestudeerd of korter dan 2 jaar in dienst zijn. Het doel is om de deelnemende verpleegkundigen twee jaar veel ervaring en kennis op te laten doen. Het programma zorgt voor een passende en dus duurzamere keuze door de verpleegkundige voor een werkveld en organisatie. Zodat ze langer en met plezier in zorg en welzijn werken. Het stimuleert behoud voor de sector en als werkgever straalt u goed werkgeverschap uit.

Het programma bestaat uit vier onderdelen:

  • Deelnemers werken steeds zes maanden bij een zorgorganisatie. Dit kan in hetzelfde werkveld zijn, of juist in verschillende werkvelden.
  • Een programma van workshops en masterclasses biedt inspiratie, interessante sprekers, actuele thema’s en intervisie. Bijvoorbeeld over verpleegkundig leiderschap, de positie van de verpleegkundige in een team, de balans tussen werk en privé, enz.
  • In een digitale community en tijdens de intervisie leren de deelnemers elkaar goed kennen en delen ze kennis en ervaringen. Dit zorgt voor een goede binding van de deelnemers onderling, maar ook aan Talent4Health.
  • Een coach van Fontys begeleidt de deelnemers individueel bij het maken van keuzes gedurende en aan het eind van het traject.

Uw inbreng en inzet

De eerste Talent4Health begint in september/oktober 2021. Als werkgever uit de regio Zuidoost-Brabant kunt u uw organisatie aanmelden voor deelname. U stelt daarmee gedurende twee jaar minimaal een plek beschikbaar waarop deelnemers inschrijven.

De deelnemers komen in principe bij één organisatie in dienst en worden vervolgens ‘met gesloten beurzen’ gedetacheerd bij de drie andere organisaties. Ze krijgen ook een baangarantie voor één van de deelnemende organisaties.

Investering voor werkgevers

  • De deelnemer wordt een dag of dagdeel per maand betaald vrijgesteld van werk om deel te nemen aan de workshop/masterclass/intervisie.
  • Organisaties investeren vier keer in het inwerken en onboarden van de deelnemers.
  • Organisaties hebben een vast aanspreekpunt waar de deelnemers terecht kunnen.
  • Werkgevers zijn samen met Fontys verantwoordelijk voor het organiseren van maandelijkse masterclasses/workshops.

Meer weten of deelnemen?

Bij interesse voert u een intakegesprek met Sanne Schoolmeesters. Vervolgens bezoekt u een digitale informatiebijeenkomst en maakt kennis met de collega-werkgevers. Daarna volgt een kennismaking en koppeling tussen deelnemers en werkgevers.

De eerste Talent4Health begint in september/oktober 2021. Doe ook mee! Stuur voor 26 mei een mail aan Sanne Schoolmeesters voor informatie of deelname. En wijs studenten en jonge medewerkers op Talent4Health.