Dit kan zorg en welzijn leren van andere sectoren

Artikelafbeelding

Wat kan de zorg- en welzijnssector leren van andere sectoren? Met die vraag begonnen Transvorm en WGV Zorg en Welzijn aan het project Toekomst in Beeld. We wilden inspiratie opdoen voor innovaties die onze sector vooruit kunnen helpen. 

Terug naar Nieuws

Afwachten of niets doen, is geen optie als we kwalitatief hoogwaardige zorg en welzijn in stand willen houden. Zes inspirerende interviews later ligt er nu de slotpublicatie met de belangrijkste inzichten, tips, aandachtspunten en ideeën uit andere sectoren.

Klik op deze link om de slotpublicatie direct te openen.

"Ik zou iedereen willen zeggen: zorg voor een bedrijfscultuur waarin oprechte aandacht voor je medewerker voorop staat en zorg dat jouw mensen kansen krijgen én grijpen. Door echt oog te hebben voor wat er leeft bij onze medewerkers proberen we ze ook langdurig aan ons bedrijf te binden." - Rob Jansen, eigenaar van Chain Logistics.

Oprechte aandacht

Rob Jansen is niet de enige werkgever die waarde hecht aan oprechte aandacht. Hoewel de geïnterviewden allemaal een andere achtergrond hebben (variërend van uitgeverij tot groenbedrijf), zijn er een aantal tips en visies die overeenkomen met elkaar, zoals:

  • Heb meer aandacht voor de medewerkers. René Swart, HR-directeur van Schunk Xycarb Technologies: “Onze mensen ervaren: ik doe ertoe, ik ben van waarde voor het bedrijf. Dat goede gevoel bindt mensen aan je organisatie.”
  • Durf het werk anders in te richten en te organiseren en maak daarbij gebruik van nieuwe technologie.
  • Bevorder samenwerken en collegialiteit. Het samenwerken van teams is belangrijk voor de motivatie en het werkplezier, geven ze allemaal aan.
  • Verminder de administratieve lasten. Ze zien dat het stressvol, frustrerend, onbevredigend én demotiverend is als je weinig aandacht kunt hebben voor je patiënten terwijl daar juist de intrinsieke motivatie ligt.
  • Zorg dat er naast ruimte voor professionele ontwikkeling ook ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling en groei. “Sluit bijvoorbeeld aan bij bezigheden waarvan medewerkers in hun privéleven energie krijgen. En investeer in competenties die behalve bij vrijwilligerswerk ook op het werk van pas komen. Daag je medewerkers uit nóg beter te worden in hun vak.

Fictief aan het roer

De interviews volgden een vast patroon waarin een zestal thema’s werd besproken: menselijk kapitaal, technologische en sociale innovatie, leren en ontwikkelen, werving en selectie en samenwerken. Elke werkgever kreeg ook de kans om fictief aan het roer van een zorgorganisatie te staan. Sommigen zouden dat rigoureus aanpakken:

“Ik zou direct teruggaan naar de corebusiness van de zorg en alle overbodige vergaderingen afschaffen, net als functies die weinig toevoegen. Werkelijk alles wat de bureaucratie in stand houdt, zoals extra managementlagen, zou ik schrappen.”

Maar ook het werken in multidisciplinaire teams waarin mensen samenwerken die normaal gesproken weinig contact hebben, wordt genoemd. “Laat bijvoorbeeld mensen van zorginkoop kennismaken met de werkvloer en andersom.”

Benieuwd wat zorg en welzijn nog meer kan leren van deze bedrijven? Lees de slotpublicatie met naast inzichten en tips de complete interviews met of lees de losse interviews met:

  • René Swart van Schunk Xycarb Technologies
  • Steven Verkuil van ICT-bedrijf Inversable
  • Arnold Kooistra van uitgeverij Sdu
  • Geke Kooij-Flierman van hightechgigant Thales
  • Kim de Winter van groenbedrijf idverde
  • Rob Jansen van Chain Logistics