Werven
Zuidoost
Nieuws

Kennismaken met de sector tijdens Boys' Dag

Artikelafbeelding

Dit jaar organiseerden scholen en zorg- en welzijnsorganisaties in Zuidoost-Brabant voor de tweede keer een Boys’ Dag. 

Terug naar Nieuws

Vorig jaar werkten in Noord-Brabant 201.000 personen in zorg en welzijn; slechts 14% van hen is man. Scholen en zorg- en welzijnsorganisaties in de regio Zuidoost slaan de handen ineen om dat percentage omhoog te krijgen. Dit jaar organiseren zij voor de tweede keer de Boys’ Dag. Op 11 april deden ongeveer 90 leerlingen uit Veldhoven en 40 leerlingen uit Eindhoven mee. Op 30 mei organiseert een school in Bladel een Boys’ Dag. Tien zorg- en welzijnsorganisaties organiseren workshops en rondleidingen, gegeven door vooral mannelijke ambassadeurs.

Twee jaar geleden zochten Aloysius De Roosten in Eindhoven en het Pius X College in Bladel een tegenhanger voor de landelijke Girls’ Dag. “De scholen kwamen bij ons nadat ze de jongerencampagne ‘Kom zorgen dan’ hadden gezien”, vertelt Esther Spooren, consulent Leren en Werken bij Transvorm. “Ze willen hun leerlingen laten zien welke beroepsmogelijkheden in zorg en welzijn er zijn. Samen met Zorg in Oktober, Lunet en ZuidZorg en de scholen ontwikkelden we vervolgens het concept van de Boys’ Dag. Als je meisjes kunt interesseren in techniek, dan gaan wij bij jongens het enthousiasme aanwakkeren voor zorg en welzijn.”

Inzet van ambassadeurs

Na de geslaagde eerste editie in 2023 haakte dit jaar ook het Sondervick College in Veldhoven aan. Zo ontvingen ambassadeurs van ZuidZorg, Lunet, Vitalis, Catharina Ziekenhuis, Oktober, Severinus, Actief Zorg, Combinatie Jeugdzorg, NEOS en Maxima Medisch Centrum leerlingen van scholen in Veldhoven en Eindhoven. In de ochtend organiseerden zij workshops op de scholen, in de middag ontvingen zij de jongens op hun locaties.

Redouane en Jonathan, beiden 25 jaar, werken bij Combinatie Jeugdzorg. Zij gaven vier groepjes leerlingen van het Sondervick College een workshop. “Deze jonge jongens hebben weinig kennis over zorg en welzijn en veel vooroordelen. Daarom is het goed om ze zo vroeg mogelijk kennis te laten maken met de verschillende banen die er zijn”, aldus Redouane. Na een enthousiasmerend verhaal – “wij worden betaald om te voetballen en te gamen” – zeggen alle leerlingen niet te denken aan een baan in jeugdzorg; slechts een enkeling weet wat hij wel wil gaan doen en dat is niet is in zorg en welzijn. Jonathan: “Ik had op deze leeftijd nog geen idee wat ik wilde worden. Het is vroeg, maar we planten een zaadje en dat is belangrijk”.

Niet uitspreken

Zet jongens van zo’n 13, 14 jaar bij elkaar en je ziet wat groepsdruk doet. De docenten die bij de workshops en rondleidingen aanwezig zijn, manen regelmatig tot stilte en respect. En zeggen wat je zelf wilt, is helemaal ‘not done’. Gina Baten is individueel begeleider op het Aloysius. “Ik weet dat een aantal jongens in deze groep interesse hebben in een baan in de zorg, maar toen het straks werd gevraagd, sprak geen van hen dit uit.”

Aansluiten bij interesses van de jongens

Tineke Smets is recruiter bij Zorg in Oktober. “Het doel van Boys’ Dag is jongens te laten zien dat werken in zorg en welzijn meer is dan zorgen voor zieken en ouderen die in bed liggen. Tijdens onze rondleiding hebben we ze daarom juist kennis laten maken met het werk van onder anderen fysio- en ergotherapeuten. Beroepen gericht op zelfredzaamheid. Omdat we weten dat veel jongens iets willen gaan doen met sport, hebben ze met een beweegcoach en een stagiaire van Summa Sport bewegingsoefeningen gedaan.”

Op naar de derde editie

Transvorm gaat onderzoeken hoe Boys’ Dag een vast onderdeel van de jongerencampagne ‘Kom zorgen dan’ kan worden. Smets: “Ik zou graag zien dat zo veel mogelijk scholen mee gaan doen. Dan is het wel belangrijk dat ook zo veel mogelijk collega-organisaties aanhaken. Samen investeren we in de toekomst van zorg en welzijn”. Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap loopt warm voor het idee. Op LinkedIn noemde hij de Boys’ Dag een mooi initiatief. “Want alle jongeren moeten een keuze kunnen maken die past bij hun interesse, talenten en capaciteiten zonder dat deze beïnvloed wordt door gendernormen en rolpatronen.”