1. S&L Zorg is sinds 2022 actief op TikTok. Hoe ontstond het idee?
“Dat kwam vanuit onze ambassadeurs. Dat is een groep enthousiaste zorgprofessionals die af en toe Facebook en Instagram overneemt van de afdeling communicatie. Bij zo’n take-over volgen bezoekers de werkdag van een collega. Ook bij rondleidingen, wervingsmarkten en gastlessen zijn de ambassadeurs van de partij. Er zitten veel jonge mensen bij die sociale media op de voet volgen en direct de kansen van TikTok doorhadden. Een kanaal waar het draait om korte video’s en inspelen op trends die razendsnel wisselen. Vanuit mijn rol als begeleider van de ambassadeurs, hebben we samen de plannen op papier gezet.”
2. Wat moet je als organisatie regelen als je op TikTok gaat?
“Onze afspraken passen op één A4'tje. We zijn lerend, respectvol naar bewoners en collega's, vertellen realistische verhalen en humor mag. De video’s gaan over de bewoners en over onszelf: hoe is het om te werken voor S&L Zorg, wat maakt de gehandicaptenzorg zo leuk? Na de presentatie van ons plan aan HR, communicatie en het management kregen we groen licht. Het is nogal wat als organisatie om de inloggegevens met negen mensen te delen. Door de geslaagde take-overs was er vertrouwen in de ambassadeurs."
3. Wat levert de inzet van TikTok op?
“Veel! We richten ons op generatie Z (14 - 27 jaar) en Millennials (28 - 42 jaar). De jonge generatie laten we al kennis maken met de (gehandicapten)zorg voordat ze hun vervolgopleiding kiezen. Dat werkt. De uitnodigingen van middelbare scholen en mbo’s groeien ons bijna boven het hoofd. Natuurlijk kiest niet iedere leerling na een gastles voor de gehandicaptenzorg. Maar diegenen die dat wel doen, denken vast terug aan dat leuke uur met een medewerker van S&L Zorg.
Bij de vakantiebanen deze zomer merkten we ook het TikTok-effect. Alle vacatures zijn ingevuld met minimale extra inspanning. Het bereik van TikTok is gigantisch. In het tweede kwartaal van 2024 hadden we gemiddeld 100.000 views per maand, een jaar eerder 8000. In 2022 begonnen we met een reeks sterke video’s en maar liefst een miljoen views in één kwartaal; een vliegende start! Zo veel mensen bereik je met geen enkel ander middel."
4. Sommige organisaties zijn huiverig voor TikTok. Hoe zie jij dat?
"TikTok ligt gevoeliger dan andere sociale media. Daarom vragen we altijd expliciet bij familie na of een bewoner in beeld mag. En we houden elkaar scherp en overleggen bij twijfel. In twee jaar tijd plaatsten we 133 video’s. Een keer maakten we een verkeerde inschatting en die video hebben we verwijderd. Ik vind: het mag schuren. Soms waarderen medewerkers een filmpje waarvan leidinggevenden de humor niet inzien. Bijvoorbeeld een pov-filmpje (point of view) waarin een leidinggevende een medewerker vraagt om extra uren te werken. Het positieve is dat er op de werkvloer over wordt doorgepraat. Dat is mooie bijvangst."
5. Welke tips heb je voor organisaties die willen beginnen met TikTok?
- Maak een plan
- Werk samen met de afdeling communicatie
- Betrek enthousiaste zorgmedewerkers
- Maak een planning en plaats minimaal één filmpje per week
- Werk vanuit vertrouwen en deel de inloggegevens met de betrokken zorgmedewerkers
- Speel in op TikTok-trends
- Creëer een cultuur van proberen, leren en groeien
Oproep: werk mee aan de campagne!
Transvorm zoekt organisaties die mee willen werken aan het TikTok-account van de gezamenlijke campagne “Ontdekdezorg. Zoals we dat in Brabant doen”. Met video’s van de werkvloer geven we zij-instromers een beeld van de mogelijkheden van leren en werken in de Brabantse zorg en welzijn. Samen met organisaties geven we vorm aan de campagne op TikTok: denk- en doekracht gezocht!
Heb je interesse of wil je meer weten? Stuur een mail naar communicatie@transvorm.org. Je hoort van ons!