Behouden
Brabant

Blijf aan Z, gezond en wel in de zorg

Artikelafbeelding

Werken in de zorg spreekt veel mensen aan. Het is relevant en dankbaar werk. Je maakt het verschil en kunt iets betekenen voor een ander. Toch is er in de sector zorg en welzijn een groeiend personeelstekort en is de werkdruk hoog. 

Zorgprofessionals willen de zorg verlaten of doen dat ook echt. Maar hoe kan je inzetten op behoud? Hoe kan je ervoor zorgen dat zorgprofessionals niet langdurig uitvallen of uitstromen?

Het Gouverneur Kinsbergencentrum (een Belgisch kennis- en expertisecentrum voor de zorgeconomie) ontwikkelde samen met Vlaamse en Nederlandse partners, waaronder Transvorm, het project “Blijf aan Z, gezond en wel in de zorg”.

Voor het behoud van zorgprofessionals moet bekend zijn waarom ze uitstromen. Het project onderzoekt de voorspellers voor vertrek én wat een zorgorganisatie daar aan kan doen, zoals ontwikkeling van veerkracht, een andere leiderschapsstijl of innovatieve organisatie. Met de voorspellers maken we een dashboard, waarmee organisaties in zorg en welzijn zicht krijgen op hoeveel werknemers aan vertrekken denken.

Het project behelst verder twee interventies voor teams die het behoud van zorgprofessionals kan verhogen:

  • de methodiek “Team Champions” leidt een teamlid op om op een innovatieve manier de veerkracht van de teamleden en het hele team te verhogen.
  • de methodiek “Leiden om te boeien en te binden” ondersteunt leidinggevenden, gecombineert met een community of practice over werkplekculturen waar zorgprofessionals willen blijven werken.

In het project “Blijf aan Z, gezond en wel in de zorg”, werken het GKC, kennispartners en zorginstellingen nauw samen. In het najaar van 2021 nodigen we bij Transvorm aangesloten organisaties uit voor deelname. Als deelnemer kunt u aan de slag met de genoemde methodieken, en u hebt invloed op het eindproduct.