Hoe handel je bij ongewenst gedrag in je team?
Als leidinggevende ben je de schakel tussen bestuurders, managers en zorgprofessionals. Je implementeert beleid en zorgt voor een fijne werkomgeving. In 'Hoe handel je bij ongewenst gedrag in je team?' vind je adviezen om een open cultuur te creëren waarin professionals zich gezien en gehoord voelen. Ondanks je inspanningen kan zich toch een incident voordoen. Hoe reageer je dan en hoe stel je grenzen?
Lees ook de andere publicaties over veilig werken
Wist je dat ongewenst gedrag van collega’s in Noord-Brabant jaarlijks voor ongeveer 80.000 extra verzuimdagen zorgt? In ‘Ongewenst gedrag op de werkvloer in zorg en welzijn’ lees je hoe vaak ongewenst gedrag voorkomt en wat de impact is op verzuim en verloop.
Het signaleren van ongewenst gedrag is niet eenvoudig. In 'Hoe signaleer je ongewenst gedrag in jouw organisatie?’ vind je indicatoren van onveilig gedrag, zoals oplopend verzuim, stroeve samenwerking in het team of afwijkende resultaten bij medewerkerstevredenheidsonderzoeken.
- Stap voor stap werk je toe naar een werkomgeving die voor iedereen veilig voelt. In 'Beleid maken over ongewenst gedrag op de werkvloer' lees je niet alleen hoe je aandacht voor ongewenst gedrag krijgt, maar ook hoe je die vasthoudt.
Investeren in behoud van medewerkers
Bijna 1 op de 3 medewerkers in zorg en welzijn had de afgelopen 12 maanden te maken met ongewenst gedrag op de werkvloer. Dat is meer dan in andere sectoren. Ongewenst gedrag heeft een negatief effect op verzuim en vertrek. Met een gedegen aanpak van ongewenst gedrag investeer je in behoud.
Programma Veilig Werken
In het programma Veilig Werken bieden we handvatten om ongewenst gedrag, zoals pesten, discriminatie, agressie en seksueel grensoverschrijdend gedrag, op het werk te voorkomen.