Innoveren

Proudly copied

Artikelafbeelding

Ken je dat gevoel nog, dat een klasgenootje precies jouw tekening natekende? Ik hoopte altijd dat de juf wel door zou hebben dat het origineel van mij kwam. Gelukkig ben ik sindsdien ouder en wijzer geworden. Want, is het zo erg als iemand jouw idee overneemt? Het is ook een compliment dat het de moeite waard is om het te kopiëren.

Zo is dat ook met innovatie. Een innovatie is niet méér waard omdat jij de bedenker bent. Ook het succesvol toepassen van een reeds bewezen innovatie in een nieuwe context is een hele prestatie. In zorg en welzijn is het belangrijk dat organisaties nog meer gaan leren van elkaars succesvolle aanpak. In het Programma Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en welzijn wordt het als volgt omschreven: “Successen moeten worden opgeschaald; het ‘not invented here’ zal moeten plaats maken voor ‘proudly copied from’.” Innovatie en anders werken in zorg en welzijn heeft juíst baat bij dat klasgenootje dat trots jouw tekening namaakt.

Proudly implemented

Tegelijkertijd moeten we niet de illusie hebben dat wat op de ene plek werkt, precies zo uitpakt in een andere organisatie. Er zijn organisatie-specifieke kenmerken waar je rekening mee moet houden. Het gaat dus niet enkel om het kopiëren. Iedere organisatie moet een implementatietraject doorlopen. En dat goed doen is dus net zo’n kunst als het ‘uitvinden’ van de innovatie zelf. Dus laten we gaan naar 'proudly implemented (and not invented) by me’. En durf deze succesvol geïmplementeerde innovaties te vieren.

Door van elkaar te leren weet je waarop je alert moet zijn bij het van de grond krijgen van een succesvolle innovatie in jouw organisatie. Door elkaars goede initiatieven over te nemen, stimuleer je samenwerking tussen organisaties. En die samenwerking is hard nodig voor toekomstbestendige zorg. Gelukkig zijn er in Noord-Brabant al mooie initiatieven waar met en van elkaar wordt geleerd. Zoals ‘Anders werken in de zorg’ en ‘Watsjnoe’.

Doe inspiratie op

Wil jij leren van innovaties op andere plekken? Luister in de Transvorm Inspiratie Podcast naar de innovatiereizen van andere organisaties, bijvoorbeeld RIBW Brabant die de Medido zijn gaan toepassen in de context van geestelijke gezondheidszorg. En wil jij werken aan jouw vaardigheden om innovaties succesvol toe te passen in jouw organisatie? Meld je dan aan voor de Health Innovation School-Implementation. Zo leer je hoe je dat goed aanpakt, samen met zorginnovatoren van andere organisaties.