Behouden

Een gelukkig (ver)nieuw(end) jaar

Artikelafbeelding

Goede voornemens, veel mensen zijn er weer aan begonnen. Omdat mijn voornemen ooit was deze nooit meer te maken, heb ik er voor 2024 ook geen. Elke dag kun je beginnen met iets nieuws. Maar aan de start van een nieuw jaar sta ik wel altijd even stil bij het vorige jaar.

Terug naar Blogs

Afgelopen jaar durfden zo’n twaalf Brabantse zorg- en welzijnsorganisatie het aan om iets nieuws uit te proberen met behulp van het programma Vernieuwend werken in de zorg. Als projectleider was ik intensief betrokken bij dit programma en keek ik mee in de keuken van verandering en innovatie.

Vernieuwend werken in de zorg stimuleert verandering door zorgprofessionals en hun leidinggevenden ideeën op te laten doen over andere manieren van werken en slimme toepassingen te laten bedenken en uitvoeren. Dit om de zorg vanuit de praktijk te vernieuwen.

Creatieve mindset en innovatieve vaardigheden

Nieuwsgierig ging de groep onder enthousiaste begeleiding aan de slag met het ontwikkelen van een creatieve mindset en innovatieve vaardigheden. Samen; want leren van en met elkaar geeft energie, biedt andere inzichten en meer mogelijkheden. Die nieuwsgierigheid, Design Thinking als methode en een gezonde portie lef, bracht iedereen tot een goed idee om op de eigen werkplek iets te veranderen. Van een praktische to-do list om mantelzorgers meer te betrekken bij de zorg, tot een andere taakverdeling in het team om meer tijd aan de client te besteden.

Leidinggevenden waren verrast door alle creatieve ideeën en het enthousiasme van de zorgprofessionals. ‘Het liefst zou ik al mijn medewerkers dit programma laten volgen”, vertelde een manager na afloop.

Vernieuwend werken in de zorg laat zien dat dat iedereen een bijdrage kan leveren aan de verandering die de zorg nodig heeft. De uitkomsten van de eerste uitvoering zijn het bewijs dat niet alleen grootse plannen en visies bijdragen, maar juist ieders enthousiasme, creativiteit en kritische blik op oude gewoontes, de zorg in beweging kan brengen.

Wat ga jij morgen anders doen om de zorg te vernieuwen?

(Najaar 2024 staat de tweede editie van Vernieuwend werken in de zorg op het programma. Meer informatie lees je hier)