Vacatures op BrabantZorg.Net
De krapte op de arbeidsmarkt zorgt voor ongekende records. Ook in zorg en welzijn, ook in Brabant. Op de vacaturesite Brabantzorg.Net zien we, met uitzondering van 2020, een onafgebroken stijging van het aantal vacatures sinds 2013. De tijdelijke dip in 2020 (mede door de eerste coronagolf) was van korte duur; vanaf oktober 2020 stijgt het aantal vacatures weer.
Die stijging zet door in de eerste helft van 2022 met een record van bijna 3000 vacatures eind juni. En de verwachting is dat er nog geen einde komt aan deze groei. In heel Nederland zijn er in het eerste kwartaal van 2022 maar liefst 61.000 vacatures in zorg en welzijn. Ter vergelijking: in het laatste kwartaal van 2021 waren dit er 55.000 (CBS, 2022).
Meest gevraagde vacatures
Naar wat voor zorgmedewerkers zijn organisaties op zoek? In de top 5 van meest gevraagde vacatures van juni 2022 staan op 1 en 2: verzorgende IG en MBO-verpleegkundige. Gevolgd door vacatures voor facilitair huishoudelijk medewerker, helpende en verzorgende niveau 3.
Niet verrassend, want door de grote vraag naar personeel in de ouderenzorg voeren de vacatures voor verzorgende IG en MBO-verpleegkundige de lijst van meest gevraagde vacatures sinds 2018 aan. Hun topposities zijn onbedreigd. Sterker nog, in de toekomst verwachten we in de VVT-zorg de grootste tekorten aan personeel.
Niet langer op zoek naar vissen in een andere vijver
Het grote aantal vacatures is een zorg. En niet alleen meer in de sector zorg en welzijn. Veel ‘alternatieve vijvers’ waarin zorgwerkgevers tot een aantal jaar geleden visten zijn nu ook (bijna) leeg. Om in de metafoor te blijven van de visvijvers….het wordt tijd dat we ons net opnieuw ophalen in de vijvers.
Anders kijken, anders doen
Kijken we met andere ogen naar potentiële kandidaten dan zijn er meer potentiële collega’s dan we in eerste instantie dachten. Nieuwe en gemotiveerde medewerkers die misschien nog niet aan alle eisen voldoen, maar die met wat hulp en inspanning aan de slag kunnen in zorg en welzijn. En hoe realistisch zijn werkgevers in de eisen die ze stellen aan kandidaten? Hoe erg is het als je net niet voldoet, maar wel bereid bent om te leren? Het vraagt een extra investering in tijd en begeleiding om deze kandidaten in te werken, maar dan heb je als werkgever wel een duurzame oplossing.
Ook is het goed om kritisch te zijn over hoe het werk nu georganiseerd is. Is de huidige functiemix nog van deze tijd? Willen medewerkers die nu in dienst zijn, onder andere voorwaarden meer werken? En hoe zorgen werkgevers ervoor dat hun huidige medewerkers behouden blijven voor de zorg? Want vinden van geschikte zorgprofessionals is niet genoeg. Het binnenhouden van ervaren mensen verdient minstens zoveel aandacht.
Voor (toekomstige) medewerkers, dit is jullie kans! Er is volop keuze en mogelijkheid om aan de slag te gaan en te blijven. Jullie zijn onmisbaar!